Follow Us

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow

Sejarah Kedah dan SalaSilah Tun Mahathir

Bulan lepas aku pi menziarah Muzium Galeria Perdana Langkawi. Terbaca tentang Salasilah Tun Mahathir dan sejarah Kedah. Tapi sebab aku datang dengan anak, aku tak dapat baca dgn lebih detail, jadi minggu aku pi sekali lagi sbb asyik duk teringat. Untuk Pengetahuan kawan2, Galeria Perdana tempat Tun M letakkan semua cenderahati serta hadiah yang diterima beliau hatta lukisan dari anak2 kecil sebuah taska pun diletakkan di Galeria Perdana. So its a must to visit this "Anker Place". Not to mention I felt some goosebump during trailing the history while im there alone reading the history of Tun Mahathir

Berbalik kepada kisah Sejarah Kedah dan Tun M kita, aku yakin, tak ramai yang tahu sebenarnya Tun Mahathir kita sebenarnya dari susur galur lagenda Mahsuri. Aku sendiri pun baru tahu lepas melawat Galeria Perdana.


Sekitar tahun 1881, Mohamed Bin Iskandar dilahirkan di Pulau Pinang. Mohamed ialah bapa kepada Tun Dr. Mahathir. Ayahanda Tun M merupakan seorang tokoh masyarakat di Malaysia dan merupakan Pengasas Maktab Sultan Abdul Hamid,Kedah pada 1908 dan merupakan Pengetua yang Pertama di Maktab berkenaan. Nama beliau diabadikan di sebuah sekolah bernama Sekolah Rendah Kebangsaan Iskandar di Alor Setar, Kedah bagi mengenang jasa beliau sebagai pendidik terkemuka di Kedah. Beliau merupakan tokoh pendidikan yang masyur di Kedah sehingga dijemput oleh kerajaan menjadi "Head Master" yang PERTAMA di SAHC yang amat dibanggakan oleh Collegian. Sanggup mengajar anak murid dibawah pokok sebab nak menaikkan bangsa Melayu.

Ibu Mohamed pula seorang anak melayu jati dari Johor manakala ibu Tun Mahathir pula bernama Wan Tempawan Bt Wan Hanafi, merupakan keturunan Anak tunggal Mahsuri bernama Wan Hakim. Wan Tempawan berasal dari Kampong Kulut (Kolot), Bukit Lada Kubor Panjang Kedah. Ibu Tun M,Wan Tempawan berasal dari keturunan Wan Mohamad Saman, Menteri Besar Kedah yg pertama. Terkejut? Aku pun baru tahu. Tapi Tun M tak menggunakan nama Wan kerana ibu beliau berkahwin dgn Mohamed Bin Iskandar yang bukan dari kalangan Wan.

 Nenek Tun M bernama Wan Nek yang turut berasal dari Bukit Lada. Datuk kepada Tun M datang dari India tapi tiada rekod sahih tentang beliau jadi aku tak boleh nak buat ulasan lanjut.

Tun M bukan dari keturunan biasa-biasa, kalau nak tahu lebih banyak pasal Tun M, boleh lawat Galeria Perdana  di Kilim Langkawi.

Saya turut abadikan gelagat si anak licik betol...hehehe






read more “Sejarah Kedah dan SalaSilah Tun Mahathir”

Kenangan Terindah Bersama Arwah Mama: 1

Tepat jam 4 pagi, pada 13 Julai 2012, aku telah bergelar anak yatim setelah mama yang sangat aku sayangi pergi meninggalkan aku dan keluarga buat selama-lamanya.

Waktu sekolah rendah, waktu aku masih di darjah 1 dan 2, mama yang sentiasa hantar aku dan adik ke sekolah. Tak pernah merungut walaupun sekali. Setiap pagi mama akan kejutkan kami, mama akan siapkan sarapan kami adik beradik, siapkan baju sekolah atas katil dan kasut serta stokin di pintu. Terngiang-ngiang telinga aku dengan pesan mama, belajar rajin-rajin, jaga adik kat sekolah, jangan gaduh dengan adik dan macam2 lagi. Mama sangat gembira bila aku terima anugerah pelajar terbaik dalam matapelajaran (tak ingat dah matapelajaran apa).

Ketika aku darjah 3, aku bertukar sekolah ke  SK Sultan Abdul Halim, mama sangat gembira bila aku berjaya mendapat tempat ke-5 dalam kelas pada tahun tu. Berkali-kali mama cium pipi aku. Pada tahun tu juga arwah Datuk aku meninggal dunia. Kami juga turut berpindah ke kampung kerana abah ingin menemani nenek yang ketika itu tinggal seorang diri dirumah. Selama 8 tahun pelbagai kenangan manis dan pahit kami lalui bersama. Mama sangat tabah dan sangat kuat. Sering menasihati kami adik beradik agar bersabar kerana selama 8tahun, kami hidup dengan cara yang sangat bersederhana. Mama tak pernah sekali pun merungut kesempitan wang kepada kami adik beradik. Setiap kali raya, mama yang paling sibuk menyiapkan masakan dan persiapan raya. Pernah sekali mama tidak menjamah sedikit pun makanan kerana takut saudara mara yang datang tidak cukup makanan.

Sewaktu aku darjah 4 atau 5, kami mengusahakan tanaman tebu. Pakcik hanya menanam benih, tetapi abah, angah, dan aku yang menjaga termasuk menabur baja, memasang pasak buluh, menyiram pokok tebu sehinggalah waktu menuai kami juga yang memetik hasilnya. Tidak ada walau sekupang pun diberikan kepada kami oleh pakcik. Demi mengambil hati aku yang merajuk, mama berikan rm1 (waktu itu rm1 sangat besar nilainya) untuk berbelanja pada petang tu, aku rasa seronok sangat. Mama sangat memahami perasaan aku walaupun aku tidak berkata apa-apa.

Sewaktu aku sekolah menengah, aku ditempatkan di Kolej Sultan Abdul Hamid. Mama masih lagi menghantar aku ke sekolah sehingga aku tingkatan 3. Terlalu banyak kenangan aku bersama mama untuk aku kongsikan.
read more “Kenangan Terindah Bersama Arwah Mama: 1”

Akhirnya dapat jugak bertukar!!!

Assalammualaikum kawan2 dan para pembaca... macam ramai jek yg membaca. hahaha...dah la blog haram tak lawa pun. Okeh okeh...pada yang belum tahu...aku dulu bertugas di Johor, tai sekarang aku telah berpindah ke negeri kelahiran aku yakni kedah. Tapi kat langkawi la. Hahahaha dah dua bulan kat sni...mmg amik masa untuk menyesuaikan diri dengan suasana sekeliling dan perbelanjaan. Serius...pakai duit banyak untuk perpindahan. Harap2 dpt la Claim. Addusss...cuaca kat langkawi skrg ni mmg tak menentu...asyik hujan jer. Mmg la hujan tu rahmat...tapi yg menaiki motor kapcai mcm aku nih...hujan tersebut ibarat Hikmah tersembunyi. Rezeki yg belum nampak lagi. Target nak angkat kereta biasa2 ja...sama ada Mitsubishi Lancer atau VW Polo GT. hahahahaha bab mengarut dan berangan mmg serah kat aku la. Pada yg tak tahu....mmg syok datang bercuti kat Langkawi, tapi untuk menetap dlm jangka masa lama, jenis yg suka huha...mmg tak sesuai la duk sni. Mau mati kutu. Aku takpa la...pesen tak suka berdunia dengan orang tak tahawan hala. Slalu duk berdunia ke masjid ja(ececece...ya oooo ja kan)... Tapi mmg kos hidup sni mengalahkan Kuala Lumpur mahupun JB. Bandar pelancongan la katakan. Mau sempot aku tiap2 bulan. Sewa Rumah (Bilik je sebenarnya), dah RM300...blum mkn, tambang feri, duit keta, duit loan, duit itu ini (mcm hg sorang ja tak cukup duit). Hahahaha tp walaupun hidup tak mewah...janji hati senang. tiap minggu dapat la jugak tatap wajah yang tersayang. Takat ni dlu kot....pasni ampa bleh dengaq la aku sembang kedah. hahahaha...harap2 paham la noh. kekekeke
read more “Akhirnya dapat jugak bertukar!!!”

Bila Melayan Drama Bersiri: Chuck Season 5

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera kepada para sehabat sekalian...

Cewah...skemanya ayat...kekeke...

Ramai sangat yang kata blog aku nih bernada sedih. Hahahaha...bukan sedih la...layan feeling sebenarnya. Lagu yang disertakan ni bunyi jer macam sedih tapi sebenarnya lagu ni bersifat Sentimental Klasik yg boleh membuatkan orang terkenang kisah silam atau kisah sedih dan happy. Besarkan kesan yang kita dapat dengan hanya mendengar lagu? Aku pulak sememangnya suka solo instrument music. tak kisah la piano ke, violin ke atau pun gitar sebab ia bersifat universal. Trus masuk dalam hati. Dalam masa yang sama korang boleh karang kata lirik sendiri.

Aiseh....lari tajuk la plak. aku sebenarnya memang tengah sedih dan frust ni. Bukan frust bercinta tapi frust dengan ending cerita drama bersiri Chuck musim ke-5. Aku takde la mengikuti sangat drama-drama ni. tapi sejak aku tinggal sorang kat rumah sewa....tv plak jahanam dengan siaran tv macam *&%^%. Aku pun beralih la kepada TV internet yang juga internetnya macam (*&^Y&**($%^*. Lepas tu aku mula download movie dari Internet. Tapi tak puas hati jugak sbb kurang berkualiti kot. Hahaha cerewetnya aku. Sejak setahun yang lepas aku mula ketagih tengok drama bersiri ni dan yang paling aku suka drama Chuck. Tak pernah terlepas sejak dari Season 3. Hehehe (Baru beli season 1 semlm). Aku frust bila ending ceritanya tak mengikut spesifikasi Happy Ending yang diwar-warkan dalam Sneak Peak Sblum ni.Katanya pulak season tu season Finale. Hadeh...kecewa....baru nak start buat koleksi.

Ada yang boleh tolong aku suggest drama yang best best?
read more “Bila Melayan Drama Bersiri: Chuck Season 5”

Bila Bergaduh Dengan Perempuan

Assalammualaikum kawan2....



Fuh...lama tak menjenguk blog ni. bukan apa rasa mcm takdak mood nak update, dengan sibuk kerja dan sebagainya. Ntah cemana tetiba terdetik nak update blog aku ni. Tetiba datang idea nak update, tu pun lepas bergaduh dengan seorang perempuan kat facebook, i guess he or she was a girl as the gambar tu pon pompuan so i assume it was her la.

The issue was virginity dan dia salah faham bila aku sebut perkataan samdol which i have no idea he was actually she. Standard la..perempuan mmg mudah terasa. Tu la kesalahan pertama aku. Kemudian kesalah kedua aku, aku bercakap menggunakan fakta. Salah aku juga sebab perempuan bercakap menggunakan emosi walaupun dia asyik kata dia menggunakan fakta. Well, we all know the facts. hehehe Tapi tak semua la yea. Maybe yg highly educated tidak la bersikap camni. hehe...semua bergantung kepada diri memasing dan aku tidak bercakap kepada keseluruhan wanita. Peace no War.

Jadi sewaktu bertengkar tu, aku mula sedar yang dia ni sebenarnya perempuan, hahaha Baru nak sedar ke Yop? Yes...mana la aku tau dia pompuan, buh nama laki, ingatkan indon mana. Waktu itu terus aku teringat pesanan tok guru aku, kalau boleh elak bergaduh (bertengkar) dengan perempuan. Tapi kalau dah takleh elak, ada beberapa tips yg boleh digunakan kalau dah terlajak.

  • Pertama sekali, check your facts in the argument. 
  • Try talk nicely and politely.
  • Terangkan pada dia apa maksud kata2 anda sebab perempuan don't always see the fact, they only see abstract.
  • Setiap kali dia cuba mengubah kepada topik yg lain, misalnya, "Awk komen sampai 3x in a row, that mean awk ni yg terasa lebih". Maknanya dia cuba memprovoke korang seorang yg salah di mata orang lain. Haiya...Go back to step 1, 2 and 3.
  • Last but not the least, just simply block her all the way. if in Facebook, Block jer la...

 Okla tu kan, pendek kata jgn gaduh dgn perempuan, walaupun engkau betul skali pun...ko takkan menang di mata dia. Best way is to stone-walling her. Buat2 kool walaupun hati membara. Kalau gamak2 berani, buat la ayat jiwang2 skit "Awk bila marah lagi comel la"...etc...knp? Entah la....tok guru aku kata sebelum ignore, throw some flower instead of water. Pehhh mendalamkan maknanya...so jgn tanya aku pasepa pasepa pasepa...
read more “Bila Bergaduh Dengan Perempuan”

10 Perkara Kalau Lelaki Cakap

Kalau lelaki kata: oklah wak, kita sembang lain kali yek
   Maknanya: memang kami bz pon.takde nk kias ape-ape.

Kalau lelaki kata: tak pe, saya tak kisah.
   Maknanya: memang kami tak kesah pon sebenarnye.takde nk perli or sinis-sinis.

Kalau lelaki kata:  kita kawan aje lah ekk..saya memang suka kat awak tapi saya suka sebagai kawan je.
   Maknanya: sebab lame sgt bkawan.dah tbiase.so,x leh nk develope feeling more than a friend.takde sbb laen.mase nak dulu,korg yg jual mahal sape suruh kan.sori la ea.

Kalau lelaki kata: eh....u call ekk?sori.ttdo td.
   Maknanya: ye,memang kami tdo pon.

Kalau lelaki kata: lain kali je la kita keluar, i bz la sekarang ni...nanti i free i call u, kay?
   Maknanya: kami ade byk keje yang tertangguh.tolong la pham.jgn la pk -ve sgt.ape pon yg kami buat,utk future.

Kalau lelaki kata: i sebenarnya tak la memilih sangat.
   Maknanya: mmg kami tak memilih pon.kami pilih perempuan yg sedap mate kami memandang je.x semestinye kene lawa.

Kalau lelaki kata:i tak kisah penampilan u macamana pun.
   Maknanya: jangan la mekap sgt doe.pnat nau tggu.

Kalau lelaki kata: lain kali kita keluar lagi ekk? i kena balik cepat la...ada hal..
   Maknanya: memang lepas ni aku nk lg keluar ngan kau.

Kalau lelaki kata: saya suka perempuan yg mcm ni...mcm tu..bla...bla. ..bla..
   Maknanya: saya tipu je.saya tak kesah pon.lelaki tak detail nk pilih ape2 pon.saje nk bg awak mrajok.sbb awak somel sgt ble mrajok.kihkihkih

Kalau lelaki kata: u keje kat mana? as what?
    Maknanya:mintak-mintak la keje biase2 je.kalau keje besau.taste pon besau gak.hantaran besau.demand musti tinggi pnye. nk jage standard la kate kan.


*punye la senang nk pham ayat lelaki.direct je kan.so,jgn pk bukan-bukan ea.tata~

Ref: http://www.facebook.com/notes/zunnur-anwar/10-perkara-kalau-lelaki-cakap/220898687926923
read more “10 Perkara Kalau Lelaki Cakap”

Bila Dah tak Suka

Kadang-kadang banyak perkara aku terpaksa simpan dan tak cerita demi menjaga hati orang dan maruah keluarga. Bila orang dah tak suka akan timbul perasaan berat sebelah. Kadang aku terfikir nak buat blog yang anonymous...supaya aku dapat buat luahan tanpa membuat sapa2 sakit hati...hanya tempat untuk aku membuat luahan hati dan memberi peringatan kepada yang mungkin berbuat salah tanpa disedari dengan identiti aku dirahsiakan.

Ada seorang hamba Allah pernah berkata, luahkan la hati pada yang Maha Esa. Aku ni cuma insan biasa, tak lari dari sentiasa berfikir dan kesal dengan kesilapan kecil menguak satu impak besar. Walaupun aku mengikut nasihat beliau..tapi hati aku tetap tidak tenang bila mengenangkan pandangan serong keluarga, saudara mara dan sahabat. Hanya segelintir tahu kebenaran...tapi tak semua orang tahu betapa sakitnya hati menyimpan kebenaran. Kebenaran memang sesuatu yang sangat pahit untuk ditelan dan sangat sukar untuk diterima.

Bila orang dah tak suka pada kita, macam kita dikata, dihina, dicaci, difitnah dan yang sewaktu dengannya. Apa la daya aku, aku cuma bleh simpan suma tu dalam hati. Tapi lama-lama? Entah la..
read more “Bila Dah tak Suka”

Bila Menjawab: Genius atau Licik?

Seorang guru, Cikgu Murni (Umur: 22) menghadapi masalah dengan salah seorang muridnya (Abu). Lalu guru ini bertanya kepada murid tersebut : “Apa sebenarnya masalah awak , Abu?”
Lalu Abu menjawab, “Saya terlalu cerdik untuk berada di darjah 4, kakak saya menduduki UPSR dan saya lebih cerdik dari dia, maka saya seharusnya berada di tempat yang sama juga!”.
Cikgu Murni dah tak tertahan. Dia bawa Abu ke pejabat pengetua. Sementara Abu menunggu di ruang tamu, Cikgu Murni terangkan keadaan tersebut kepada pengetua. Pengetua mengatakan yang dia akan berikan ujian kepada Abu dan jika Abu gagal menjawab, maka Abu harus kekal di darjah 3 dan berkelakuan baik. Abu dibawa masuk ke pejabat Pengetua dan Cikgu Murni terangkan pada Abu dan Abu bersetuju untuk ambil ujian yang akan diberikan.


Pengetua: Apa 3 x 3?
Abu: 9
Pengetua: Apa 6 x 6?
Abu: 36

Pengetua terus bertanyakan soalan2 berdasarkan tahap pencapaian murid2 UPSR dan si Abu mampu menjawab tiap soalan yang diberikan. Lalu pengetua memandang Cikgu Murni dan berkata, “Saya rasa murid ini sepatutnya berada di darjah 6″, Lalu Cikgu Murni berkata pada pengetua, “Saya ada soalan saya sendiri, boleh tak saya ajukan pada Abu?”. Pengetua dan Abu bersetuju.

Cikgu Murni: Apa yang lembu ada 4 di badan, tapi saya cuma ada dua?
Abu: (berfikir) Kaki

Cikgu Murni: Apa yang ada di dalam seluar kamu tapi tidak pada seluar saya?
Abu: Saku

Cikgu Murni: Apa yang bermula dengan huruf “K” akhir dengan “A”, ianya berbulu, berbentuk oval, nyaman dan mengandungi lapisan nipis keputihan?
Abu: Kelapa

Cikgu Murni: Apakah yang masuk keras dan berwarna “pink”, bila keluar lembik dan melekit?
Mata Pengetua tadi terbuka luas dan sebelum sempat dia menahan Abu, siAbu terus menjawab.
Abu: Gula-gula getah (Bubblegum)

Cikgu Murni: Apa yang mereka lakukan, lelaki secara berdiri, wanita secara duduk dan anjing secara tiga kaki?

Mata Pengetua sekali lagi terbuka sangat2 luas dan sebelum dia sempat hendak menahan si Abu terus menjawab.
Abu: Bersalaman

Cikgu Murni: Baik, sekarang saya akan ajukan soalan berbentuk siapakah saya, okay?
 
Abu: Baik Cikgu

Cikgu Murni: Awak memasukkan batang kedalam saya. Awak ikat saya untuk saya berdiri. Saya kebasahan sebelum awak .
Pengetua kelihatan resah de ngan soalan yang diajukan oleh Cikgu Murni.
Abu: Khemah

Cikgu Murni: Jari memasuki saya. Awak menggesel-gesel saya bila awak teringatkan saya. Lelaki idaman akan mendapat saya dahulu.
Pengetua semakin resah dan tidak selesa. Lantas terus meneguk segelas Nescafe 3in1.
Abu: Cincin perkahwinan

Cikgu Murni: Saya ada bermacam-macam saiz. Bila saya sakit saya akan meleleh. Bila saya keluar, banyak tisu yang akan di gunakan. Bila awak hembuskan saya, akan berasa lega.
Sekali lagi pengetua rasa amat resah dengan soalan yang diajukan oleh Cikgu Murni dan ingin membantah, tapi si Abu mendahuluinya.
Abu: Hidung

Cikgu Murni: Saya batang yang keras. Hujungnya tajam. Saya akan datang dan masuk dengan lajunya.
Abu: Anak panah

Cikgu Murni: Sekarang saya akan ajukan soalan dalam Bahasa Inggeris, okay?
Abu: Okay

Cikgu Murni: What word start s with a ‘F’ and end in ‘K’ that means lot of heat and excitement?
Abu: Firetruck

Cikgu Murni: What word start s with a ‘F’ and ends in ‘K’ & if you dont get it you have to use your hand.
Abu: Fork

Cikgu Murni: What is it that all men have one of. It’s longer on some men than on others, the pope does not use his, and a man gives it to his wife after they are married?
Abu: Surname

Cikgu Murni: What part of the man has no bones but has muscles, lots of veins and loves pumping ?
Abu: Heart
Pengetua menghembuskan nafas kelegaan bila mendengar jawapan yang diberikan oleh si Abu, lantas berkata
“Baik hantar murid ini ke Universiti Malaya; jawapan yang saya fikirkan semuanya salah”.

P/s: kalo korang yang baca nih tadi pikir bukan2, sama laa korang macam Pengetua tu tadi…..

GelakJe Dot Com
read more “Bila Menjawab: Genius atau Licik?”

Bila Dah Mula Rasa Fed UP

Assalammualaikum kawan-kawan semua.

Harap2 baik la hendaknya. Aku minta maaf sebab lama sangat tak update blog. Bukan ape, busy dengan kerja, dengan personal life dan sangat bengkek dengan kerja seharian. Huhuhu...rasa takda life motivation dah. Selepas ni aku akan cuba untuk selalu update cerita dan tips terbaru untuk kawan2 semua.

Dalam blog ni, aku tak bleh nak bercerita tentang hal-hal yang sensitif kerana ada perkara yang lebih baik kalau kita diamkan walaupun perkara tu sangat menyesakkan dada. Mungkin aku akan buka blog baru tanpa merevealkan identiti aku. Mungkin dengan cara itu aku akan lebih telus dalam menyuarakan pandangan dan luahan hati aku.

Terima kasih kepada pelawat lain yang sudi datang ke blog aku. InsyaAllah, aku akan cuba update blog selalu dengan info2 terkini. Macam tak caya page view aku cecah 2k bulan ni..huhu..blog sedih ja pun
read more “Bila Dah Mula Rasa Fed UP”

Bila Bawa Isteri Pergi Shopping

Okeh...tajuk kali ni agak panas skit. Hehe

Sang suami mula pening bila isteri menyuarakan isi hati ingin membeli belah. Antara yang difikirkan adalah budget dan keletihan menemani si isteri.  Biasa lah tu, si isteri pun kena la pandai mengambil hati suami sebelum mengajak pergi shoppings. Ini Sedikit Tips utk isteri dan suami

Tips Untuk si Isteri:
  1. Rancang dahulu tarikh ingin pergi shopping, misalnya seminggu sebelum tarikh keluar gaji. 
  2. Sebelum menyuarakan isi hati, berikan layanan yang terbaik dlu. hehe (shhhhh)
  3. Pujuk suami dan jangan mendesak.
  4. Sentiasa mengucap terima kasih dengan sedikit belaian pada pipi atau bahu (gerenti cair sang suami)
  5. Jangan lupa memberikan senyuman manis.


Tips Untuk Sang Suami:

  1. Elakkan dari menunjukkan muka yang masam ketika isteri ingin pergi bershopping. 
  2. Setelah isteri suarakan hati untuk bershopping, suruh dia senaraikan barang yang ingin dibeli.
  3. Sentiasa lebihkan sedikit budget kerana isteri konfirm akan terlebih beli
  4. Sebelum bergerak untuk shopping, ingatkan isteri supaya tidak berbelanja melebihi had budget (walaupun anda sudah sediakan budget lebihan)
  5. Sebelum shopping, bagi isteri anda makan kenyang2 dahulu. Wanita akan kurang bernafsu utk membeli belah bila dah kenyang. hehehe
  6. Bila si isteri ingin membeli sesuatu luar dari senarai barangan, tanya dahulu sama ada itu adalah barang itu keperluan wajib atau tak.
  7. Sekiranya perbelanjaan dibawah budget, berikan penghargaan kepada isteri dengan hadiah kecil atau apa reward yang akan membuat isteri terasa senang hati.
Itu saja tips simple yang mudah untuk saya, jadi selamat mengaplikasikannya.
read more “Bila Bawa Isteri Pergi Shopping”